Mobilt Bredbånd Priser 2020
Vi har lagd denne superenkle oversikten over mobilt bredbånd abonnementene og prisene i Norge. Dette er de 3 beste leverandørene som gir deg mest fart og mest data for pengene. Men det er likevel en som skiller seg klart ut, og det ser du fort 🙂 Ingen andre leverandører er tatt med da de kjøper datatrafikken hos disse tre, og er dermed ikke konkurransedyktige.
Mange ønsker å skaffe seg mobilt bredbånd i dag, men er usikre på de ulike mobilnettene vi har, og hva man kan forvente av hastigheter, priser og dekning. Derfor har vi laget denne enkle oversikten her, slik at du kan ta et klokt og veloverveid valg av leverandør.
Litt om de ulike mobiloperatørene i Norge:
Telenor – Norges første leverandør som i sin tid het «Televerket». Dette var lenge før mobiltelefonene kom på markedet, og svært lenge før 3G og 4G og mobilt bredbånd. I dag er de en internasjonal aktør med mange millioner av kunder i utrolig mange forskjellige land verden over. På grunn av at Telenor har vært det vi kaller en monopolist, så er det pålagt av myndighetene å holde de høyeste prisene, for at de ikke skal konkurrere på pris. De har lov å konkurrere på andre ting som dekning, hastighet og teknologi generelt. Men ikke på pris. Derfor må du alltid betale mer hos Telenor når du skal bestille deg mobilabonnement eller mobilt bredbånd. Men de har absolutt gode tjenester.
Telia – Norges nest største teleoperatør. Telia er eid av finsk-svenske Telia Sonera, og heter da bare Telia i Norge. Det er etter at Netcom ble oppkjøpt og videreført under Telia-navnet. Telia har et svært godt mobilnett i Norge som er helt på høyde med Telenor sitt nett. Det de kan friste med er lavere priser. De var svært tidlig ute å bygge ut 4G over store deler av Norge, og vant en god del kunder på mobilt bredbånd og mobilabonnement på grunn av dette. I god dekning kan man surfe med opptil hele 100 Mbits hos Telia, noe som er svært raskt til å være en trådløs forbindelse.
ICE – Norges tredje mobiloperatør og netteier er ICE. ICE ble i sin tid etabler som Nordisk Mobil Telefon (NMT) og var de første ute med å tilby mobiltelefoni via sitt eget 450 Mhz mobilnett. Dette var altså tilbake til de dager da mobiltelefonen var på størrelse med en stresskoffert og veide 20 Kg. Det var ingen muligheter til å sende SMS, og dekningen var så som så, altså hele landet var ikke 100% dekket. Men for de som følte seg important nok, måtte bruke 40,000 kr for å få seg en slik koloss for å holde kontakten med sine businesspartnere.
I dag er ICE noe helt annet. De er blant annet en av tre netteiere i Norge, og har innledet et samarbeid med Telia, om at der de ikke selv har dekning kan deres kunder roame over til Telia sitt nett for å ikke miste forbindelsen. Dette gjør at ICE nok samlet sett har det største nettet i Norge, og kan tilby mobilt bredbånd med hastigheter opptil 50 Megabits, og kvoter opptil hele 300 GB, noe som er 50% større enn noe både Telenor og Telia kan tilby til sine kunder. I tillegg er de billigst av alle tre. Så en stor tommel opp for ICE som er banebrytende i sine tjenester i Norge.
Mobilt Bredbånd – Hva er det?
Alle har vel hørt om mobilt bredbånd, eller mobilbasert internett. Men hva er det egentlig? Vi skal ta en nærmere titt på uttrykkene som forvirrer mange der ute. Det kan være 3G, 4G, LTE, UMTS, GB, Megabit med flere. Heng med, så kommer svarene.
Mobilt bredbånd er rett og slett en internettforbindelse du kan ta med deg når du drar ut i verden. Det er ikke en tradisjonell fastmontert forbindelse som for eksempel ADSL, VDSL eller fibernett. Her kobler man op datamaskinen, nettbrettet eller mobiltelefonen der man befinner seg og surfer i vei. Selvsagt skal det være dekning der man oppholder seg, ellers vil man slite med å få kontakt med internett, men det er en annen sak. Nå skal vi ta for oss noen av uttrykkene mange har hørt men som man kanskje ikke vet helt hva betyr.
3G & 4G dekning – Hva er det?
Når vi snakker om 3G eller 4G, så er dette rett og slett en forkortelse for hvilken generasjon av mobile nettverk det gjelder. 3G er altså 3. Generasjons mobilnettverk, og 4G er da 4. generasjon. Ikke værre enn det. Men det ligger selvfølgelig noe mer bak uttrykkene, som hva slags teknologi som benyttes, og det skal vi forklare nå.
3G – Hva er det?
Det tredje generasjons mobilnett ga mulighetene for å surfe på nett med en behagelig hastighet. Med å bruke teknologien Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) kunne man oppnå en teoretisk makshastighet på 384 Kilobits per sekund, noe som gjør surfing mulig. I de senere år har 3G blitt oppgradert av Telenor og Telia til Turbo-3G som gir hastigheter opptil 3,6 Megabits per sekund. Dette ble gjort med teknologien High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA).
4G – Hva er det?
Det fjerde generasjons mobilnett er en etterfølger av 3G, og blir utbygd av alle tre nettleverandører, Telenor, Telia og ICE. Dette er sett på som høyhastighets mobilt bredbånd og man kan i områder med 4G+ dekning oppnå helt opptil 100 Megabits per sekund, noe som er svært høy hastighet til å være en trådløs forbindelse. 4G bruker LTE (Long-Term Evolution), som har en annen form for modulasjon av signalene, samt et større frekvensspektrum, noe som gir mulighet for de enorme hastighetene.
Megabit – Hva er det?
En Megabit er et annet ord for overføringshastighet, og noe vi bruker i det daglige for å forklare hvor rask en internettforbindelse er. Teknisk sett er en Megabit 1.000.000 bit eller 1000 Kilobit, altså 1 millioner 0’er og 1’er i en strøm per sekund. I praksis kan man si at 1 Megabit lar deg laste ned en Mp3-fil på 3 Megabytes (Normal kvalitets Mp3 fil på ca 4 minutter) på ca 24 sekunder. Så har du 10 Megabits hastighet vil det gå på kun 2,4 sekunder å laste ned den samme fila. For å kunne streame film med ok kvalitet vil vi anbefale 2 Megabits hastighet eller mer.
GB (Gigabyte) – Hva er det?
En Gigabyte (GB) gir på lik linje med en Megabyte (MB) en beskrivelse av størrelsen på en fil. En Gigabyte er 1000 Megabyte. En normal Mp3 sang er på la oss si 3-5 Megabytes. Mens en film i god kvalitet i såkalt DivX format (komprimert format) er ofte på rundt 1 Gigabytes. Så hvis vi snakker om datakvoter på mobilt bredbånd er la oss si 50 GB nok til å streame 50 filmer i god kvalitet. Men da kommer altså all annen bruk som surfing, epost, musikk, spilling osv i tilegg til dette.
Mobilt Bredbånd Hytte
Ja, mobilt bredbånd er faktisk helt genialt dersom du ønsker deg internettforbindelse på hytta. Sørg bare for at det er dekning der før du bestiller. Her kan du sjekke dekningskartene til de ulike leverandørene:
Mobilt Bredbånd Hjemme
Mange sliter med å skaffe seg et godt hjemmebredbånd. Det kan være dårlig utbygd for fiber og andre typer nett som ADSL og VDSL, og man vet rett og slett ikke hva man skal finne få fornoe. Da kan jeg trøst deg med at veldig mange har valgt ICE som hjemmebredbånd på grunn av den enorme datakvoten på hele 300 GB og Data Rollover.
Dette gjør at selv en stor familie kan gjøre det de vil på nettet uten at man trenger å frykte at kvoten blir for liten. Med ICE får du nå opptil 50 Mbits hastiget, og halv pris i 6 mnd.