Internett leverandører i Norge i 2023
Hvordan finne beste Internett leverandører i norge? Har du dårlig internett på mobilnettet eller fastnettet, og sitter kanskje på en treg ADSL linje og kunne tenkt deg et lynraskt fibernett eller kanskje satellittbredbånd? Da kan en sammenligningstjeneste være mulig å bruke for å finne den beste løsningen.
Her er en oversikt over internettleverandører i Norge, inkludert Telenor, som tilbyr både fiber- og kobbernettet. Vi omtaler ulike bredbåndstilbydere.
- Altibox
- BigBlu
- Eidsiva Bredbånd
- GlobalConnect
- HomeNet
- net
- Lynet Internett
- NextGenTel
- Romerike Bredbånd
- Sandefjord Bredbånd
- Signal bredbånd
- Svorka Bredbånd
- Tafjord Internett
- Telenor
- Telia
- Telio
- Via Bredbånd
- Viken Fiber
Få tilbud fra disse leverandørene:
Hva er Bredbånd?
Bredbånd betyr å være tilkoblet internett med både fiber og kobbernettet. Hastigheten er stort sett høy. Når vi snakker om høy hastighet, anbefaler vi at man har over 10 Mbps på kobbernettet, spesielt med Telenor. Mange leverandører av bredbånd tilbyr vesentlig høyere hastighet enn Telenor på kobbernettet, som kun leverer opptil 10 mbps.
For en familie der det finnes 5 familiemedlemmer. Med Telenor pakker, så trenger man 20 Mbps fordelte på 2 foreldre og 3 barn. Dette er fordi barn liker å spille dataspill og streame musikk og film via IP, og det kan hende at foreldrene også slenger på en film i ny og ne. Telenor kan tilby en rask og pålitelig internettilkobling i ditt eget hjem, slik at du kan nyte underholdning i din egen stue. Med Telenor kan du koble deg til internett via din egen den, og få tilgang til et bredt utvalg av digitale tjenester.
Da må man ha hastigheter på mbit nok for å dekke alles behov slik at bredbåndet leverer en helt sømløs opplevelse via den. Norge har på verdensbasis bare sånn middels bra bredbånd. Internettleverandører sliter med utbygging i grisgrente strøk.
Pris er vi heller i gode på. Det kan vel forklares med at Norge, via alle sine fjorder og fjell, ikke er det billigste landet på å bygge ut bredbånd i. Kostnadene for å bygge ut bredbånd i Norge kan være betydelige på grunn av den utfordrende topografien, som inkluderer mange fjorder og fjell. Det kan derfor være nødvendig å investere store beløp for å sikre god bredbåndsdekning i hele landet.
Hvem tilbyr bredbånd i hele Norge?
Vi kan nevne noen selskaper her som man sikkert kjenner igjen på den listen av selskaper. Telio (ADSL / VDSL) på Telio, Altibox (Fiber / Kabel) på Altibox, Telenor (Fiber / ADSL / VDSL / Mobilt Bredbånd) på Telenor, Nextgentel (ADSL / VDSL) på Nextgentel, Telia (Mobilt Bredbånd) på Telia, Ice (Mobilt Bredbånd) på Ice, Bigblu (satellittbredbånd) på Bigblu, Get (Kabel / Fiber) på Get, Homenet (ADSL / VDSL og Fiber) på Dette er noen på leverandører de fleste har hørt av man, og det finnes flere, men de leverer i hele Norge.
Å finne de beste leverandørene som tilbyr bredbånd kan være en slitsom oppgave for folk flest på jakt etter pålitelige tjenester. Man ønsker å sikre seg pålitelig og raskt internett. I et borettslag skal alle være enige på hva slags nett man skal ha, og noen liker ikke nødvendigvis de samme bredbåndsleverandørene som andre har til overs for.
Men de store leverandørene som Nextgentel, Altibox eller Telenor leverer stort sett nett på hele Norge, så hjelp til å finne riktig bredbånd og abonnement for ditt borettslag burde være enkelt når man kontakter noen av dem.
Uansett så er det en utfordring å velge en leverandør på markedet, og hvis man tar hensyn til hvor man bor, er det kanskje ikke så mange leverandører akkurat der, eller dårlig med tilbud i markedet. Norske internettleverandører har en tendens til å satse på å tilby AV-tilgang i de store byene først og fremst, for å nå ut til så mange som mulig.
Og det med rikelige hastigheter. Mannfolk på landsbygda får ofte dårlig tilgang på AV-tjenester i sitt område. Det er også ofte mye lavere hastigheter tilgjengelig på bygda for man.
Alle trenger bredbånd, det er helt sikkert. Det er mange som er villige til å betale en høyere pris også for å få en leverandør som har god dekning på internett, som for eksempel satellittbredbånd. Satellittbredbånd er et populært valg for de som ønsker avansert og pålitelig internettilgang.
De tilbyr absolutt ikke den billigste prisen for AV-tjenesten, men til gjengjeld er det dekning på tjenesten omtrent overalt for mannen. Dette kan Bigblu hjelpe med for dem som ønsker. Hos dem får man opptil 50 Mbit/s på av fri bruk.
Mobilt Bredbånd i Norge
Mobilt bredbånd på 4G nettet, og nå snart 5G er rikelig godt bredbånd for veldig mange som ikke har andre tjenester å velge blant. Bredbåndet kan brukes av mange som trenger pålitelig internettforbindelse.
Nå til dags er det stor kapasitet på nettet, og man kobler seg opp helt trådløst av og på. De største kvotene man kan få på av 2 Terabyte per måned, og det er virkelig stor forskjell i forhold til tidligere år.
Mange velger å bruke mobilt bredbånd hjemme som erstatning på for tradisjonelt bredbånd som kabel eller fiber, av. Skal man bytte til mobilt bredbånd, bør man først og fremst ha god dekning på området. Av tilbudene man finner, bør man velge et man er fornøyd med.
De som leverer bredbånd leverer ofte mobilt bredbånd også. Dette kan være Telenor og Telia. Men hvilken AV leverandør som er best og tilbyr den beste tjenesten bør man sjekke litt nærmere på. Leverandørene har mer eller mindre dekning overalt. Dine krav er hva som avgjør hvilket tilbud man velger på.
Fibernett
Fibernett sammenlignet med andre typer bredbånd er som natt og dag. Hvis man virkelig vil vite forskjellen, les deg opp på hva du kan forvente av. Men bruker man ikke nettet på en effektiv måte, trenger man ikke den beste løsningen av høy kvalitet. Da kan man nok klare seg på enklere ting som mobilt bredbånd av.
Den største forskjellen er hastigheten. Det er ikke unormalt med hundrevis av Mbit/s på fibernett. Og har du heftig bruk av AV, anbefaler vi deg å se på muligheten til å bytte til fibernett for en bedre opplevelse. Nextgentel, Altibox, Homenet og Telenor er store på dette. Fiber er rett og slett det beste norske bredbånd abonnementet man kan ha på markedet av bredbånd.
Prisen for å koble seg på en fiberleverandør kan være litt høy, avhengig av leverandøren. Nå finnes det selvsagt forskjell i prisen på dette også, men det er en betydelig kostnad å regne med for en vanlig forbruker, spesielt når det kommer til AV-utstyr og mannlige produkter.
Dessuten må det graving og installasjon der du bor. Men, har ikke pris på noe å si for deg, er dette absolutt noe å velge fremfor eldre typer bredbånd som via telefonlinja f.eks. På denne måten kan man få bedre hastighet og kvalitet av bredbåndstjenesten.
Kabel bredbånd
Det fins ofte leverandører på markedet med muligheten for å velge denne typen bredbånd i mange store byer i Norge. Mange av disse leverandørene har gode tilbud og konkurransedyktige priser. Det er mer fart på AV linjer enn på DSL linjer som regel, spesielt for mannen. Man bør undersøke mulighetene akkurat der man bor, da det ofte er lokale selskaper som tilbyr dette på en effektiv måte.
Kabel bredbånd er internett levert på en rask og pålitelig måte gjennom kabel-TV nettet, av bruk av coaxial kabel systemet. Man kan nyte høyhastighets internett tilkobling med kabel bredbånd. Kan du finne på bredbåndsleverandører som tilbyr dette av der du bor, så er det en enkel sak dersom man allerede har TV fra dem.
Leverandørene gir deg da bare en ny AV mottakerboks, og et abonnement, og så er du på nett, man. Før fiber kom var dette noe av det største og beste av typene på bredbånd man kunne ha.
Internettleverandørene i distriktene
Tidligere var bredbånd noe som var forbeholdt de største norske internettleverandører på markedet. Vi alle ventet på at en mann en dag skulle tilby oss å få koblet til en bredbåndsforbindelse hjemme. Da selvfølgelig via telefonlinja. Det fantes ikke noe annet.
I dag har man på andre behov, og det bygges stadig ut nye og bedre løsninger på. Tilbud på florerer som regel ikke, men det finnes lokale leverandører som virkelig har satset lokalt. På lokale leverandører er det som regel gode tilbud å finne. Internettleverandører som gir helt spesielle løsninger enn tidligere. Vi snakker her om trådløst bredbånd på 5Ghz som Wimax og 5Ghz.
Ofte får du gode tilbud på slikt også i dag. Personlig har jeg en 35 Mbit/s linje på via 5 Ghz systemet som koster meg kun 549,- kr per måned. Mens mobilt bredbånd har datakvoter, har denne typen internettleverandører ikke satt noe forbrukstak på linjene.
Du bruker akkurat så mye data som du vil, og farten er stabil og god på alle enheter. Perfekt for dem som absolutt ikke kan få fiber fra Homenet eller Telio på, for eksempel.
Det er en kjennsgjerning at det er flere internettleverandører og tilbud på de store byene og tettstedene i Norge. Ingen tvil om det. Mens det på bygda må satses litt annerledes. Telenor og Telia bygger ut 5G-nettverkene på full musikk, men det er også først og fremst i urbane strøk at utbyggingen skjer.
Landsbygda og små tettsteder må vente lengre. Og det er jo litt synd, for det er jo ikke slik at de på byene har mer bruk for raskt bredbånd enn alle andre. Det er bare det at det er flere kunder å ta av på markedet, og derfor satser de først på å nå ut til disse.
Uansett på hvilke leverandører du kan få der du bor, så er det viktigste at du blir fornøyd med både hastighet, stabilitet, pris og kundeservice. Det ønsker vi å hjelpe deg med å finne. Så se på oversikten over leverandører og les hva de tilbyr, så finner du kanskje noe du og familien din kan få glede av i mange år fremover.
Tjenesten fra Tjenestetorget innhenter tilbud på bredbånd akkurat der du bor, så den kan være verdt å sjekke ut nærmere.